Новини RSS 2.0

Компанія Sonac на XII Міжнародній конференції-виставці “Птахівництво-2016”



Компанія Sonac на XII Міжнародній конференції-виставці “Птахівництво-2016”

Однією із довгоочікуваних подій 2016 року стала  XII Міжнародна конференція-виставка Птахівництво-2016 організатором якої вже багато років виступає Асоціація “Союз птахівників України” та Міністерство аграрної політики та продовольства України. Науково-практична виставка яка вже декілька років поспіль проходить в м.Трускавці в курортно-ресторанному комплексі Ріксос-Трускавець об’єднала представників більш ніж з 150 компаній.

Вперше в даному заході взяла участь європейська компанія “Sonac” яка входить в групу компаній Darling Ingredients. Маючи власне виробництво на 4-ох континентах і діяльність більш ніж в 60 країнах світу компанія Sonac є глобальним новатором та експертом з виробництва органічних, високоякісних інгредієнтів для продуктів харчування, кормів для тварин, удобрення, оліє хімічного та фармацевтичного виробництва.

 Компанія Sonac спеціалізується на виробництві протеїнів тваринного походження які використовуються у годівлі свиней, курей, пушних звірів, аквакультур, а саме:

- м`ясо-кісткове борошно

- м`ясне свиняче борошно

- м`ясо-кісткове куряче борошно  

- пір`їве борошно

- гемоглобін сухої свинячої крові

- суха свиняча кров

- плазма крові

- мінерали (дикальцій та трикальцій фосфат),

- кормові та харчові жири (курячий, свинячий, змішаний).

 

В рамках триденної конференції представником компанії Sonac - Тарасом Решетюком був проведений семінар на тему:

 

Білки тваринного походження в раціонах сучасного птахівництва” 

 Рослинні білкові раціони дешевші і безпечніші, ніж раціони з білка тваринного походження, але чи рівнозначні вони для бройлерних курчат? А їх продуктивність гірша чи краща? Я пропоную розглянути цю тему, опираючись на висновки австралійських дослідників, які були представлені на доповіді на Всесвітньому конгресі м'яса птиці в Бразилії. Їх висновок, як вони це називають, є «кроком назад для галузі».

M.M. Бруїхан, P.A. Іджі,

Школа навколишнього середовища і сільських наук, Університет Нової Англії, Австралія

Г. Клетвосі,

Inghams Enterprise, Leppington NSW, Австралія

Зернові, такі як пшениця, ячмінь та кукурудза, є основними джерелами енергії, які використовуються в австралійському птахівництві. Білок і його складові амінокислоти, в основному, забезпечуються завдяки рослинним інгредієнтам, такі як соєві боби, ріпак, горох, соняшник, але вони також присутні у побічних продуктах твариної переробки, зокрема, м'ясного борошна. Рослинний білок (РБ), є джерелом, як правило, незбалансованих амінокислотам, хоча існують значні відмінності в якості між цими джерелами, соя – в цілому розглядається як найкращий продукт з вищеперелічених.

Швидкість включення джерел РБ також може бути обмежена наявністю антипоживних факторів, такі як фітинова кислота, ферментні інгібітори та інші сполуки, які безпосередньо впливають на травлення або обмін речовин. Побічні продукти тваринного походження, такі як м'ясне борошно, м'ясо-кісткове борошно, кров'яне борошно і пір'єве борошно –  вище за вмістом білка та їх амінокислоти більш збалансовані, ніж у рослинних білках. Ці побічні продукти, таким чином, можуть включатись до  10% в традиційних раціонах птиці.

 Птиця, як правило, отримує найбільшу користь від використання побічних продуктів тваринного походження в раціонах, і відповідно, менше страждає, безпосередньо від деяких зоонозних захворювань, на відміну від великої рогатої худоби та інших  жуйних тварин. Але це тільки у випадках, якщо побічні продукти тваринного походження погано обробляються. Ми провели дослідження, щоб порівняти раціонами з РБ і тваринним білком, і результати суперечать один одному. Потім було проведено більше досліджень про можливості заміни більш дорогих рослинних джерел білку, як соя – альтернативними варіантами, як рапсовим, арахісовим, соняшниковим і люпиновим білком.

 Використання білкових раціонів

Експеримент був проведений в форматі 2 × 2 × 2 факторіала, з раціонами на РБ або ТБ; з або безмікробними ферментами; тварини також були розділені на самців (початкова вага, 44,9 ± 0,9 г) або самок (початкова вага, 45 ± 0,9 г).

В цілому 720(шт.) добових курчат-бройлерів Росс-308 були випадковим чином розподілені на вісім груп. Інші шістдесят курчат (обох статей) були вирощені до 14 днів, після чого вони були випадковим чином розподілені по раціонах РБ або ТБ, з доповненням мікробних ферментів. Цей крок був зроблений з метою оцінки корму курчатами. Останні були вирощені на раціоні відгодівлі, а потім на фінішному раціоні для 14-21 і 21-28 денного віку відповідно.

Основою раціону з ТБ становили: пшениця (≤36.0%), сорго (≤36.5%), висівки (5,0%), м'ясне борошно (≤10.0%), соєвий шрот (≤27.0%), макуха ріпаку (4,0%) і бавовняне борошно (4,0%), а також інші компоненти.

Раціони РБ не містили висівок і м'ясного борошна, в той час як монокальций фосфат був виключений з раціонів ТБ. Обидва набори раціонів були iso-калорійними (12.45, 12.55, 12.70 і 12.70 МДж/кг на стартер, відгодівлю, фінішер і вихід відповідно).

Протягом тих же етапів, вміст білку був 229.0, 210.0, 194.0 і 181.0 г/кг корму, відповідно. Продуктивність раціонів оцінювалось з точки зору ефективності споживання корму, зростання і конверсії корму кожні сім днів.

 Велика перевага

Споживання корму на 21 день було знижено на 6% в порівнянні з раціонами РБ (таблиця 1). Ця різниця була досягнута за допомогою збілшення ферментних добавок в раціони РБ (1-3%), але їх було менше  на раціонах з ТБ. Жива маса на 21 день була знижена на 3-4% на раціонах РБ і було збільшена за рахунок добавок ферментів (4%). Раціон РБ призвів до поліпшення коефіцієнта конверсії корму на 1%, а це додатково поліпшення (4%) за допомогою ферментних добавок. Однорідність стада на 14 днів була краще на раціонах з ТБ (близько 2%) і була збільшена шляхом додавання ферментних добавок у раціонах РБ (3%).

Протягом всього періоду відгодівлі (42 днів) споживання корму на раціонах РБ становила близько 10% - нижче, ніж на раціонах ТБ, але була поліпшена на 5-6% через додавання ферментних добавок. Жива вага була нижче на 6% на дієті РБ, але покращилася (5%) за допомогою додавання ферментів (ензимів). Коефіцієнт конверсії корму краще (на 1%) на дієтах РБ з подальшим поліпшенням (2,5%) за допомогою ферментних добавок. Однорідність стада на 28 дні була краще (1%) на дієтах РБ зі збільшенням (1%) за допомогою ферментних добавок.

Птиця зазвичай віддає перевагу раціонам ТБ, коли дається вибір (рисунок 1). На раціоні відгодівлі, птиця з'їла 62% ТБ і 38% РБ, в той час як на фінішері різниця була 82 і 18%, відповідно.

 Відповідні висновки

Ефективність споживання корму і приріст маси тіла птахів були нижче на раціонах з РБ, ніж на раціонах з ТБ. Проте існує невідповідність у результатах, отриманих дослідниками, які працюють з різними рецептурами кормів, що є перешкодою для промисловості, і унеможливлює дати однозначні висновки про поживну цінність раціонів з ТБ. Адже якість раціонів РБ буде залежати від базових інгредієнтів, які використовуються в рецептурі, а також, наскільки близько поживні характеристи раціонів схожі один з одним. Часто буває важко порівнювати ефективність рецептур через відмінності в концентрації поживних речовин в джерелах рослинних білків в порівнянні з джерелами ТБ. Рослинні джерела, як відомо, незбалансовані поживними речовинами, зокрема, амінокислотами. У цьому дослідженні, раціони були подібні в енергії, білках, мінералах і основних амінокислотах.

Коли птиці дали вибір у рівнозначних і збалансованих рецептурах, птиця обрала раціони з ТБ. Причина такої переваги не була встановлена. Основні мінерали, які будуть впливати на споживання корму, є Na, Cl і Zn. У цьому дослідженні, не було ніяких помітних відмінностей в концентраціях Na і Cl, але були невеликі відмінності у вмісті Zn. На нашу думку, ця різниця в Zn є не настільки значною, щоб настільки зменшити споживання раціонів з РБ. Грунтуючись на ефективності споживання, що спостерігалась в раціонах з РБ, цілком можливо, що вона може бути додатково збільшена, щоб повністю ліквідувати різницю між раціонами РБ і ТБ. Такий сценарій буде залежати від біотехнічних втручань, в тому числі варто враховувати методи обробки джерел рослинних білків до включення в раціон або використання відповідних харчових добавок в раціоні.

Мікробні ферменти, які були протестовані в даному дослідженні покращували продуктивність, особливо на дієтах РБ, але не були достатньо ефективними, щоб повністю ліквідувати різницю між раціонами.

Результати цього дослідження мали серйозні наслідки для австралійської промисловості відгодівлі курчат, яка використовувала у бройлерних раціонах здебільшого рослинні інгредієнти. 


IMG_92344