Новини RSS 2.0

Особливі тваринні протеїни для свійської птиці: плазма крові та гемоглобін

.

В рамках конференції «Птахівництво – 2017» дипломований ветеринарний лікар компанії «Sonac» Лауренс Херес провів семінар

 Правильний початок життя курчати є дуже важливим для його подальшої життєдіяльності, введення специфічних тваринних протеїнів на початковому етапі підвищує продуктивність стада в цілому. Ці легкозасвоювані джерела білку підтримують раннє зростання та забезпечують хороший старт, більше того, тваринні протеїни є стійким компонентом: вони є економічно виправданими та вигідними, вони безпечні, підтримують здорове годування і можуть замінити інші кормові інгредієнти. У даній статті представлені переваги сухої плазми, функціонального білка з імунологічними властивостями.

Порушення поживності у раціоні молодих курчат на початковому періоді може мати негативний ефект на кінцевій фазі та кількості яєць бройлерів та індичок. У зв’язку із постійним скороченням днів перед забоєм бройлерів, загальними проблемами зі здоров’ям у індиків та високими вимогами до кур-несучок та батьківського стада, правильне зростання є надзвичайно важливим впродовж стартового періоду. Однією з розповсюджених проблем курчат після вилуплення є недостатня зрілість травної системи. Але після початку споживання корму, травна система розвивається відносно швидко. Для технологів з відгодівлі виклик полягає у тому, щоб працювати із цією незрілою травною системою та якомога раніше ознайомити курчат із соєвими протеїнами, тобто обійти відсутність поживності у рослинних протеїнах. Соєвий протеїн є відносно дешевим та має широкий амінокислотний профіль у порівнянні із іншими рослинними інгредієнтами. Однак соєві протеїни є чужорідними для молодих курчат, тоді як у яйці у курчати був тільки протеїн тваринного походження (яєчний альбумін) та одразу після вилуплення більшу частину енергії та протеїнів вони беруть із вмісту яєчного мішка. Інша проблема із травленням полягає у забезпеченні відповідної якості протеїнів, що не так просто в багатьох ланцюжках поставок сої із різних джерел та різної якості. Рішенням є тваринні протеїни, які можуть зменшити кількість соєвих протеїнів у раціоні курчат та зменшити нестабільність якості білків із різних джерел. У цій роботі ми розглянемо більш детально продукти крові: гемоглобін та плазму. По-перше тому, ці тваринні протеїни можуть використовуватися у країнах Євросоюзу, а по-друге з причини, що ці висококонцентровані протеїни (більше 80% вмісту білку) мають, також, високу засвоюваність (90-100%), що має вирішальне значення, при годівлі молодих тварин. За межами Євросоюзу існують також інші протеїни тваринного походження (кров’яне борошно, низькозольне м’ясо-кісткове борошно) можуть розглядатися як компонент на фінішних етапах годування птиці. Ці інгредієнти мають велике значення, хоча вміст в них протеїнів та їх засвоюваність нижчі в порівнянні з білками пептонів та крові. Вони мають хороший амінокислотний профіль, відсутні антипоживні фактори, добре засвоюються та мають привабливу ціну.

Окрім фізіологічної адаптації та розвитку травної системи у молодих курчат є ще одна проблема, яка не стосується засвоюваності поживних речовин. Специфічною проблемою, яка повинна враховуватися технологами, це мікробіологічні патогени, що ускладнюють роботу кишкової системи, особливо на самому початку, коли баланс між мікробним середовищем флори та внутрішнім середовищем курчати все ще дуже тендітний. Інфекції в травній системі негативно впливають на цілісність стінки кишківника та його поглинаючу здатність, в наслідок чого гальмується ріст, така ситуація є поширеною причиною застосування антибіотиків. Оскільки білки плазми містять високий рівень активних імуноглобулінів, продукт має імунологічні властивості. Функціональність висушеної плазми виходить за межі її позитивного ефекту, заснованого на гарній засвоюваності та сприятливому амінокислотному профілю. Цей імунобіологічний компонент варто розглядати на ранніх стадіях для вирішення мікробіологічних проблем із кишківником. Досліди на бройлерах та індиках показали, що птахи на раціоні із плазми мали більше можливостей подолати інфекцію. Наявність незасвоєних білків може спричинити бактеріальний дисбаланс і може негативно впливати на здоров’я кишківника.

Білки плазми виробляють із гігієнічно зібраної крові під час забою здорових тварин. Для попередження згортання крові до неї додаються антикоагулянти. Під час подальшої обробки зберігається функціональність компонентів. Ця обробка полягає в поділі клітинної фракції (еритроцитів) та плазми шляхом центрифугування. Плазму сушать шляхом розпилення, що зберігає білкові властивості продукту. Таким чином висушена плазма містить близько 80% легкозасвоюваного білка, і понад 20% цих білків є активними імуноглобулінами. Червоні кров’яні клітини також сушать методом розпилення із чого виходить продукт під назвою гемоглобін. Гемоглобін – це легкозасвоюваний та концентрований білковий продукт з амінокислотним профілем.

Білки плазми мають безсумнівно доведений ефект при введенні в раціон поросят після відлучення. Продукти плазми сприяють кращому споживанню кормів, кращому росту а поліпшеному перетравленню корму у відлучених поросят. Рекомендовані дози застосування – близько 4% для предстартеру. Плазма багата імуноглобулінами (lg) та іншими компонентами, які підтримують імунну резистентність. Імуноглобуліни біологічно-активні проти вірусів та бактерій у кишечнику та запобігають зараженню тварини. З’являється все більше доказів, які підтверджують той факт, що плазма сприятливо впливає на продуктивність птиці. Ці докази задокументовано більш ніж десятком публікацій, які повідомляють про позитивний вплив плазми на бройлерів. У багатьох дослідженнях спостерігається значне поліпшення переробки кормів в середньому на 6% поліпшення, хоча спостерігається значна мінливість (0-20%). Збільшення обсягів кормів, приблизно 1-3%, здається необхідним для покриття грошового внеску відносно дорогих інгредієнтів, таких як плазма. Рекомендовані рівні включення складають від 1 до 2% для попередньої фази від 10 до 14 днів. Звіти також показали, що не було негативного впливу на масу тушки та м’ясні тканини. Гемоглобін, який виготовляється з того ж джерела, що і білки плазми, із високим вмістом заліза та рекомендований для компенсування відносного дефіциту ізолейцину при введенні більше ніж 3%. Та треба брати до уваги, що з гемоглобіном корм може виглядати темнішим. Завдяки відносно низькому вмісту калію по відношенню до білку, гемоглобін є цінним інгредієнтом, тоді як високий вміст калію в кормах підвищує ризик появи вологого посліду. Включення гемоглобіну зменшує цей ризик.

На деяких ринках сучасної індустрії птахівництва існують суперечливі тенденції щодо добробуту тварин, зменшення кількості антибіотиків та скорочення викидів вуглецю. Одним з таких конфліктів є те, що тваринні білки забороняються в деяких країнах або антибіотиків (всі дієти вегетаріанські), тоді як тваринні білки підвищують добробут, здоров’я та стійкість. Безумовно, обмеження використання антибіотиків запобігає виникненню нових антибіотикорезистентних бактеріальних штамів. У попередніх пунктах ми зазначили, що тваринні білки покращують якість кормів, і що вони можуть допомогти подолати необхідність застосування антибіотиків, особливо у молодих курчат. Підвищуючи ефективність, описані тваринні протеїни також зменшують необхідну кількість корму. Тваринні білки є стійким інгредієнтом. Вони належать до кругової економіки, вони безпечні і можуть замінити інші інгредієнти кормів, що мають високий вміст вуглецю. У програмах годівлі, які підтримують стійкість тварин, інгредієнти тваринного походження повинні розглядатися як частина стратегії годування. Невеликі та фермерські господарства повинні переглянути, чи всі раціони лише з вмістом рослинних інгредієнтів є гарним вибором.

Високозасвоювані інгредієнти, що відповідають вимогам молодих тварин, є основою для предстартерного та стартового раціону. В різних експериментальних дослідженнях було показано, що застосування сухої плазми в дієтах для свійської птиці є економічним способом підвищення якості раціонів. Раціони, які містять білки плазми підтримують травлення незрілої птиці та підтримують її імунну систему. Щоб вони мали змогу боротися з бактеріальними та вірусними захворюваннями. Корми, що містять плазму, допомагають на початковому періоді обійтися тез антибіотиків, вирощувати однорідні і стійкі стада. Інший концентрований білок, як гемоглобін, має позитивний ефект за рахунок високої засвоюваності.